19 C
Pécs
2020, október 27, kedd.

Az Esély a Művészetre – Esély a Sportra Alapítvány 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben biztosítsa a művészet és a sport gyakorlását, valamint az ezek által közvetített szellemi és fizikális értékek megismerését. Fontosnak tartjuk, hogy az e területeken tehetséges személyek fejlődését segítsük, a hátrányos helyzetűek, vagy bármilyen szempontból segítségre szorulók lehetőségeit kiszélesítsük.

Az Alapítvány elsődleges feladatának tekinti a PTE-ÁOK Petőfi Lajos Sportegyesület, mint kiemelt partner célkitűzéseinek támogatását. A Sportegyesület legfőbb célja a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával együttműködve, hogy a megfelelő feltételek és eszközök biztosításával minél több orvostanhallgatónak nyújtson sportolási lehetőséget és felkészítsék a PTE-ÁOK csapatait a Medikus Kupára, ahol öt sportágban küzdenek meg az ország orvostanhallgatói egymással, kézilabdában, kosárlabdában, vízilabdában, röplabdában és labdarúgásban. Fontosnak tartják továbbá, hogy az orvostanhallgatók mellett, az egyre szélesedő utánpótlás nevelésből kikerülő és más egyetemi karokra bekerülő fiatalok közül is minél többen tudják szervezett keretek között folytatni a sportolást azért, hogy a szűkös egyetemi lehetőségek miatt ne kelljen abbahagyniuk az aktív játékot. Legalább ugyanennyire lényeges, hogy egyetemista játékosok mellett egyre több utánpótláskorú játékosnak is esélyt adjanak a mozgásra és egy szilárd utánpótlást építsenek ki. Alapítványunk ösztöndíjakkal és egyéb támogatásokkal (sportszer, sportruházat), valamint edzőtáborok szervezésével támogatja az egyesület játékosait, hogy minél jobb körülmények között edzhessenek, és a legjobbat hozhassák ki magukból.

Ahogy az Alapítvány neve is jelzi, nem csak a sportra, hanem a művészetre is nagy hangsúlyt fektetünk. Ennek keretén belül minden év nyarán tánckurzusokat szervezünk, amelyek lehetőséget nyújtanak alap-, közép- ill. felsőfokú művészetoktatásban résztvevő táncos növendékek, táncpedagógusok és táncművészek mozgásműveltségének és mozgáskultúrájának sokirányú fejlesztésére.

Szintén minden év nyarán junior horgásztáborokat is szervezünk, amelyek lehetőséget adnak a fiatal gyerekeknek, mind kezdő és haladó szinten egyaránt, hogy fejlesszék horgásztudásukat és hasznosan, egy jó közösségben töltsék idejüket a nyári szünetben. Mint ahogy a tábor nevében is benne van a „junior” szó, fiatalok, 12-18 év közötti gyerekek látogathatják a tábort. Évről évre egyre nagyobb érdeklődés van rá, így a 2016-os évben már négy turnusban került megrendezésre 51 fővel Merenyén, Rinyaszentkirályon és Gyékényesen.